Sosiaalinen pääoma on keskeinen asia puhuttaessa vertaistoiminnasta. Mutta mitä se oikein tarkoittaa? Siitäpä lisää seuraavassa.

Avoimen dialogin kautta yhteisöön kertyy sosiaalista pääomaa, joka helpottaa yksilön ja yhteisön välistä vuorovaikutusta ja lisää yhteisön jäsenten välistä luottamusta ja yhteisön tiiviyttä. Sosiaalisen pääoman kertyminen edellyttää, että yhteisön kaikki jäsenet ovat aktiivisia ja tuovat omat mielipiteensä julki. Sosiaalinen pääoma on merkki modernista, tasavertaisesta, ihmisten omaäänisyyteen perustuvasta yhteisöllisestä elämisestä. (Avaintoimijat)


Ryhmien synty, toiminta ja taustat ovat muotoutuneet ehkä hyvinkin monien vaiheiden kautta. Vertaisryhmissä kaikki jäsenet voivat omistautua tehtävälleen sen varsinaisina toimijoina. Lyhytkestoiset läheisryhmät ovat vertaisryhmän kannalta vähäisempiä, mutta jos henkilön tukitarve jatkuu, saattaa näillä ryhmillä olla päinvastainen vaikutus,kuin monella muilla ryhmillä. Useimmiten vertaistukiryhmät ovat lyhytkestoisia ryhmiä, mikä on lähtökohtaisesti huonompi juttu, jos henkilön tarvitseekin pitempiä tukimenetelmän muotoja.